We speak: Dutch, English, Spanish and Romanian

Leegstandswet Gemeente Amsterdam

Een leegstandswetsvergunning Amsterdam, wat is dat eigenlijk? Waar moet u aan voldoen en wat zijn de kosten?


Vergunning aanvragen Amsterdam
Een vergunning voor het tijdelijk verhuren van een koopwoning onder de Leegstandswet vraagt u in Amsterdam aan bij een Stadsdeelkantoor, bijvoorbeeld aan de Amstel 1. Verhuur onder Leegstandswet begint met het regelen van een aantal administratieve en juridische zaken. U dient bijvoorbeeld uw bank of hypotheekverstrekker om toestemming te vragen en u moet een vergunning aanvragen. De kosten vergunning Amsterdam bedragen € 154,50. Bij het verstrekken van een vergunning door het college van burgemeester en wethouders wordt rekening gehouden met een aantal eisen en voorwaarden:

  • De woning moet onbewoond zijn. Dat betekent dat er niemand ingeschreven mag staan op het betreffende adres;
  • Een verhuurder mag niet meer dan twee koopwoningen tegelijk verhuren;
  • U moet kunnen aantonen dat u al een ander huis gekocht hebt.
  • leegstandswet formullier:Pdf

De beslissingsperiode van het college van B&W kan tot acht weken in beslag nemen. Begin bij het tijdelijk verhuren van uw woning onder de Leegstandswet Amsterdam dus tijdig met het regelen van de formaliteiten.

Zorgvuldigheid rondom de Leegstandswet gemeente Amsterdam
Het tijdelijk verhuren van een koophuis is door de wetswijzigingen van juli 2013 gemakkelijker geworden. Toch is zorgvuldigheid belangrijk; als er in het huurcontract bijvoorbeeld niet duidelijk vermeld wordt dat het om tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandswet gaat, kan een huurder zijn huurbescherming opeisen. Dat betekent dat u de huurovereenkomst niet zomaar kunt opzeggen, terwijl dat juist wel mogelijk is in de Leegstandswet. U wilt het huis, als het verkocht wordt, natuurlijk zo snel mogelijk aan de kopers op kunnen leveren. Ook voor uw bank of hypotheekverstrekker is dat belangrijk.

Om de ongeldigheid van uw vergunning te voorkomen en huurbescherming te omzeilen kunt u via deze link advies inwinnen bij een makelaar. Dat is kosteloos en vrijblijvend!